tänk och tyck till!

Ok, nu får ni hjälpa till.
Jag kommer inom kort starta en blogg till, tillsammans med några kära vänner till mig som liksom jag är fetischistiskt fascinerade av hypotetiska moraliska dilemman. För att ni inte ska tappa bort er i alla långa ord jag nyss använde tänkte jag demonstrera ett typiskt exempel:

Du är tvungen att välja;
Antingen kommer din bostad i
all evighet vara inredd med dekortapeter föreställande nakenscenen i Borat, eller, du är för all framtid tvungen att rikligt krydda alla dina måltider med hockeypulver. 

Det är med andra ord, pest eller kolera. Men det är det som är det roliga! Detta är ju rätt så värdelöst om ingen svarar på frågan så lova mig nu, ifall det kommer upp ett moraliskt dilemma i bloggen: gör världen en tjänst och dela med dig av din åsikt. Adressen till dilemmabloggen kommer att publiceras här när den är färdigställd, tills dess kommer alla dilemman publiceras i den här bloggen.

Du gör hela skillnaden.alla gör det


111549-22

Det finns bara två lägen på våra sinnens allmäntillstånd i förhållande till det motsatta könet. Antingen får vi bekräftelse, eller så söker vi det. Nyanserna däremellan är bara hårklyverier och bullshit, konstruktioner av ord med syfte att linda in det vi inte vågar tänka eller säga i tillräckligt mycket bomull för att inte kanterna ska skava mer än nödvändigt.

Sen en sak till.

Att sova ensam när man egentligen inte vill är ungefär som kvarskatt. Man försöker undvika det så länge man kan men ibland blir det ofrånkomligt och då uthärdar man under indignation, eftersom det finns inget annat att göra åt saken.

snön

snön

Lön idag. Äntligen behöver jag inte längre oroa mig för om jag kommer har råd med mat eller om jag ska börja experimentera med mjöl och vatten. I alla fall inte förrän till nästa månadsskifte. Alltid något. Månaderna går visserligen fortare och fortare nu, ibland undrar jag hur jag ska hinna med. Det finns alltid något som hänger över mig som måste vara gjort innan en viss dag, ett visst klockslag, en given tidpunkt. Ifall månaderna ska fortsätta gå lika fort som de gjort hittills den här vintern så kommer jag missa deadline. Bigtime.

Med lönen borde man få tre önskningar. Som förr i tiden i Arabien, där fick man tre önskningar av en magisk ande ifall man gnuggade på rätt oljelampa. Hm, kanske om man öppnar sitt lönekuvert på ett speciellt sätt..? Viker lite där.. drar lite där.. så.. um.. ..hrm, hursomhelst, det skulle vara perfekt. Man skulle kanske få begränsa önskningarna till värdsliga saker som en ny slips eller en bmx-cykel, eller varför inte en
espressobryggare? Jag tror att det skulle öka arbetsmoralen och arbetsinsatsen och arbetsviljan ifall man fick en magisk ande att ta en fika med den 25e varje månad. Kan ingen fixa detta?

Jag skulle önska bort snön.

Jag spelar just nu Booka Shade - In White Rooms på repeat typ. Tyskar såklart. Något av det mest progressiva som släpps ut för tillfället. Plattan Movements är idel flummiga men geniala beats. Bra drag, rekomenderas. Kanske inte för den som lätt blir lös i magen.

jag är perfekt

Jag hittade en fånig gammal lista på nåns blogg. Man ska ladda sig en playlist, trycka in shuffle och svara på frågorna genom att trycka forward i spelaren och skriva upp titeln på låten som svar, oavsett om det är helt ovettigt eller inte. Jag tänkte att "det här är dölöjligt och det kommer bara säga en massa bull" men redan efter första svaret blev jag intrigued. Det blev en ganska märklig lista, men med en hel del träffande och roliga svar. Mycket intressant är att jag laddade en lista med kanske tretusen låtar, men ändå kom flera av de typ 50-60 låtar jag spelar varje dag upp.

Jag skriver med artisten inom parentes. Jag vet inte om detta är sed, men det är roligare om ni vet vem som gjort vad. Förhoppningsvis får ni mer känsla för vad det är för låt, även om ni inte hört den.


How are you feeling today?
Homesick (Kings of Convenience) - nja, men bra svar.

Will you get far in life?
Solen i ögonen (Lars Winnerbäck)

How do your friends see you?
Promiscous (Nelly Furtado)  - för bra för att vara sant nästan.

Will you get married?

Seek and Destroy (Hellsongs) - jag blir orolig.

What is your life’s theme song?
Hands Open (Snow Patrol) - ja! 

What is the story of your life?

Sorry Sorry Sorry (Daniel Cirera) - tackar för den, tack.

What was high school like?
Waiting for the 7.18 (Bloc Party)  - sjukt bra låt! sjukt bra svar!

How can you get ahead in life?
Smiley Faces (Gnarls Barkley) - vässar smilgroparna.

What is tomorrow going to be like?
Still Light (The Knife)

What is the best thing about your friends?
She Moves In Her Own Way (The Kooks) - så sant, så sant.

What is in store for the next weekend?
Miserable Women (Fibes oh' Fibes) - typiskt liksom.

What song best describes you?
Rocknroll blå ögon igen (Håkan Hellström) - men mina är ju gröna.. haha.

How is your life going?
Southtown girls (The Hold Steady)

What song will play at your funeral?
For Reasons Unknown (The Killers) - ödets ironi. håhå.

How does the world see you?
The Meter Marks "Ok" (Loney, dear) - pika mera, gör det. det behövs verkligen.

Will you have a happy life?
Beat It (Michael Jackson) - mitt liv blir lyckligt som en slagsmålscen i west side story. yay.

What do your friends really think of you?
Tell Me What You Want (The Pipettes) - smack!

What song describes the person you’re attracted to?
Frankfurt (Pryda) - åh! det är så mycket själ i den här låten att man vill spricka! sjukt bra!


What message would you like to tell the next generation?
Headlights (on dark roads) (Snow Patrol) - hör ni det barn? använd lyset!

Do you have a deep dark secret?
Generation Swine (Mötley Crüe) - haha, i rest my case.


Do people secretly lust after you?
Bombtrack (Rage Against the Machine) - vad.. romantiskt.


How can you make yourself happy?
Soul Surfing (Fatboy Slim) - fantastiskt låt, fantastiskt svarat.

Will you have children?
Where is My Love (Cat Power) - ok såatte.. såsmåningom.. eller?

Some good advice for you.
Treehouse (I'm From Barcelona) - climb rocks and stones, collect broken bones!


How you will be remembered:
Oh my Gosh! (Basement Jaxx) - hellre det än ingenting.

Your signature dance song!
Postcards From Italy (Beirut) - har ni inte hört den här låten - uuuh.. ni går miste.


Förstår ni vad jag menar? Vissa svar blev definitivt bättre än vad jag hade trott, rentav lite.. läskiga. Försöker Winamp berätta någonting för mig? Borde jag lyssna? Jag kanske ska börja fråga Winamp om allt möjligt, börja varje morgon med att slumpa fram dagens ledord (ledmening..), då slipper jag ju tänka själv. Hur bra som helst. Eller?

Ctrl-A, Ctrl-c, Ctrl-v vet jag! Det är alltid roligt att läsa andras fåniga listor.


MJ

Vill ni se något bitterljuvt?Förstå att den där lilla pojken i mitten som överglänser Diana Ross 200 gånger om (det är hon i guldfodralet) idag är så sjukt vanställd och depraverad att han knappt vet upp eller ner längre. Hans talang var ju så otrolig, kolla vilka moves han har liksom. Detta är filmat 1971, femton år innan Thriller slog ner som en bomb och tog världen med storm. Och antagligen tog den stormen Michael med sig, att en av sin far hårt drillat pojke vuxit upp och blivit megastjärna och en av de rikaste artisterna i världen, utan att få ha varit barn någon gång i sitt liv, är garanterat ett recept på katastrof. Lär av honom damnit, Michael Jackson är skräckexemplet man borde visa upp på föräldrakurser och i pappagrupper. Hetsar du ditt barn för hårt kommer han förr eller senare gå sönder och bli knäpp.

Idag är allt Michael gjort befläckat av hans konstiga avarter och hans turer i rättsalarna, vi glömmer ofta bort varför vi och våra storasyskon blev och är så fascinerade av honom och hans familj in the first place.

En gång i tiden, var han helt övergrym.


111549-20

Nuförtiden är han inte så grym. Mest ful och konstig, underligt klädd och med en helt otroligt gräslig frisyr.


jag borde bli DO

Ok. Absolutely no decorum, whatsoever. 

Jag var på väg till jobbet för några dagar sedan, promenerade i kylan och svor över all snö och över att det var halt och över att dom inte hade sandat och över att det blåste småspikar och andra vassa saker. Bakom mig hör jag ett ljud, ljudet av hjul som rullar på snö. Bakom mig ser jag en röd farkost som kunde varit hämtad ur en science fiction från åttiotalet, det ser ut som den svävar mot mig. Det går ganska fort och den är helt tyst, förutom ljudet av hjulen. Jag ställer mig vid sidan av gångvägen och låter den passera. 
cabinscooter
Ungefär såhär såg den ut, fast röd.

Inuti satt den en småleende tjock kvinna i fyrtioårsåldern, det såg ut som om hon tänkte "haha, sucker" när hon rullade förbi med blicken fixerad vid mig under hela passagen. Jag tänkte "ditt skabbiga gladmongo, det är bäst för dig att du rullar iväg illa kvickt innan jag springer ikapp dig och mular ditt fula tryne". Nej det tänkte jag inte. Inte då i alla fall, det var snarare vad jag tänkte att jag borde ha skrikit efter henne. Hon kan ju inte rå för att hon sitter i en förvuxen dammsugare och glider fram över snö jag blir tvungen att halka runt ovanpå, men hon hade inte behövt vara så smug about it. 

Men så kom jag på, borde det inte vara en bra grej för invalider och handikappade? Jag menar, på de gamla vanliga permobilerna och handikappbilarna får ju den drabbade sitta och frysa och utstå väder och vind som alla andra, är det någe vidare handikappanpassat? I think not. Det är på gränden till diskriminering. Ska vi hålla paketen vid liv och tillåta deras gener att utvecklas, är det inte bäst att vi gör det med stil och flärd och komfort istället för enbart den absolut nödtorften?

moggis
Diskriminering?

Skulle själv kunna tänka mig en sån där eldriven platsbubbla att åka runt i, om det inte vore för att det är be om att bli mobbad och rånmördad. Kabinskoter är den riktiga benämningen, eller Cabin Scooter på utrikiska. Hur fungerar den? Går den på batterier? Damn, ett paket med tio AA kostar typ trettifem spänn på ica där jag jobbar, fatta hur många det lär gå åt! Eller laddar man den med sladd? Då måste man ju ha en jävligt lång sladd, eller ta in den i köket typ. I alla fall om man som jag har typ hundra meter till parkeringsplatsen. Jag ska ta reda på mer fakta.

För övrigt, anser jag att Upplands Väsby bör förstöras.

ett litet steg för mutto

Då och då hittar jag låtar som jag instantly blir berörd av, som passar in i hela min kontext. Jag märker att just den låten har fattats mig när jag hör den, den omyndigförklarar hela mitt låtarkiv (som jag trodde var bra liksom) och jag blir påminnd om hur mycket bra skit som passerar obemärkt. Eller som inte ens passerar, jag känner inte ens till dess existens. Den blir till en pusselbit jag inte visste att jag letade efter, men som ytterligare förbättrar mitt liv, en låt i taget.

Califone - The Orchids (lätt med på topp 20-listan 2006)

Det är visserligen en cover och ganska kommersad vid det här laget, men det gör inget. Den här versionen smiskar skiten ur originalet, om man ens kan jämföra låtar så. Det kan man nog inte, ett äpple är ett äpple och kommer aldrig bli ett blåbär liksom. Inte ens ett päron. Folk (ni/jag/vi) tycker iof om att klumpa ihop och jämföra musik med varandra, allt för att skapa en känsla av igenkännande. Vi är rädda för det vi inte känner till, eller åtminstone vaksamma, och tycker därför om etikettbeläggande och genreindelning eftersom då behöver vi inte tänka eller jobba själva. "Åhå, detta är sorterat under 'post-oasis anglo-indie', då kommer jag säkert tycka om det". Bekvämt. Men people, ni missar allt det goda längst ner i påsen.

En sak till. En klassiker. Chistopher Walken och Will Ferrell, två genier tillsammans på SNL. You're gonna want that cowbell baby.

fortbildning

Ok, jag kanske inte är först. Inte heller lär jag göra det snyggast. Kanske borde jag låta bli, men det här är för bra för att behålla för sig själv och ni vet hur jag är - jag älskar att tala om för andra när jag anser att jag borde utbilda och kultivera pöbeln. För den som känner sig träffad, kommer här några bra alternativ.

Mama Cass Elliot - Make Your Own Kind of Music (Bara för att jag hittade den)
Snow Patrol - Chasing Cars (Akustisk version. Ja. Det är värt det.)
Hellsongs - Run to the Hills (Detta är den tidiga demoversionen. Det ni.)
Hot Chip - Boy From School (Också akustisk, seg download)
Säkert! - Vi kommer dö samtidigt (Hello Saferide på svenska)
I'm From Barcelona - Treehouse (Allsång a la indiepop)

Ja, där ser ni. Bara en ny låt, resten är äldre saker som ni säkert har hört. Snow Patrol-låten är särskilt att rekomendera, jag vet att jag tjatar om dom men den där version ger mig rysningar. For real. Mama Cass kanske ni känner igen från lost, den var med i nån introscen. Lovely.


helgsupa

Det har varit en lång helg, som nu är slut. Inte skönt att den är slut, måndagar är aldrig mysiga whatsoever däremot är det bra för min ekonomi att den är slut. Debaser i fredags, Play Paul lirade skivor och jag och Fia och Carro var där och bängfulla, men snygga. Dyr jävla taxiresa hem, men det var det värt. Vaknade på morgonen av att nåt mongo i lägenheten ovanför sitter och typ trummar i golvet. Klapp-klaklappklapp-klapp, bedrövligt för huvudvärken. Fia och Carro viskar ute i vardagsrummet, "men vi blev inte utslängda.. väl?" , det kändes att det var längesen vi varit så fulla att vi fått minnesluckor. Men det är kanske så här det ska vara, jag orkar inte vara minnesluckafull varenda helg längre.

Resten av helgen har spenderats i lugn. Fia hade dragit ihop till schlagerafton i lördags och det var trevligt, men åtminstone jag var alldeles för schlak för att orka bli begeistrad av HBT, tjocka "folkkära" gladcepen som sjunger om samba sambero (vilket inte ens betyder nånting.. ) eller glam och papiljotter och ja, allt som har med svensk eurovision att göra. Jag hejade på catch the moon-stefan, men han gick inte vidare. Som vanligt borde inte allmänheten få rösta, eftersom allmänheten oftast har så jävla fel.

Åt årets första semla igår. Det är gott ungefär en tugga, sen får man kväljningar.

svårt att sova


Kommer du ihåg vad du gjorde 1998? Kommer du ihåg vad du gjorde, vad du kände, upplevde, upptäckte? Jag minns vissa saker, vissa svagt, andra med mer intensitet. Jag var 14 år gammal och jag gick igenom allt som fjortonåringar gör och bör inte borde göra. Jag kommer ihåg min första riktiga kyss, jag tror det var det året. Kan ha varit på hösten -97 också. Jag, Madde, en grön kommunal sandbox i Skälby, Häggvik. Jag blir påminnd varje gång jag känner blandningen av skinnjacka, davidoff cool water och cigarettrök. Innerlighet.

Vad hände mer då? Petter vinner en grammis för bästa textförfattare. Antar att grammisjuryn har funderat både en och två gånger över det beslutet. Jag minns det, jag var lite inne på svensk hiphop då. Inget jag är stolt över kanske. Mer, Prodigy och Faithless drar vidare på sina elektroniska segertåg världen över, Madonna släpper Ray of Light och hela världen hoppar högt av upphetsning till hennes skamlösa exploatering av TB303-synthar och ökendans. Sen var det ju typ året då kriget på balkan tog slut, då Bill Clinton blir anklagad för sextrakasserier och ECCE HOMO ställs ut och hela Sveriges pretentions/moral/etik-konservatister spiller morgonkaffet över sina SVD och blir alldeles utom sig av sexualkonflikt och skam.

Wikipedia är en alldeles ypperlig källa till information som man inte borde glömma bort, men det som verkligen spelar någon roll är ju våra minnen, och de här åren, 97, 98, 99... det var då vi formades till dom vi är idag, då våra sinnen manglades med information, ångest, förvirring, pubertet och konfirmandläger. Låten jag dansade till (och fortfarande håller som en av de absolut bästa ever) var Insomnia med Faithless, jag minns hur jag satt med min Walkman (ja det var kassett på den tiden) på bussen hem från skolan och mumlade "I can't get no sleep.." och trodde att jag verkligen visste vad smärta och ångest var.

Ah. Ljuva minnen.