mitt i naturen

111549-9


Jag såg en räv när jag gick hem idag. Den sprang över vägen, sju-åtta meter framför mig. Och ja, det var en riktig räv, inte en liten hund eller en stor katt med burrig svans. Blev väldigt överraskad, har aldrig sett en räv i de här krokarna förut. Inte ens när jag bodde hemma hos mina föräldrar, där det är väldigt mycket natur runt hörnet.  

Den där lilla orangefärgade ludna fyrfotingen gjorde min dag. Inte för att jag fick en särskilt stor, häftig naturupplevelse eller så men jag blev glad. Lycklig. Efter att ha suttit instängd i a temple of consumption hela dagen, betraktandes alla dessa medeltjocka medelålders medelinkomstagare konsumera matvaror för hundratusentals kronor, de flesta utan en gnutta tanke på natur och ekologi eller att fundera på hur mycket alla deras förpackningar kommer skräpa ner, kändes det bra att få se att vårt kapitalistiska, materialistiska fördummade konsumentsamhälle inte ännu lyckats utrota alla vilda djur. Vi har ännu inte inkräktat tillräckligt på djurens naturliga omgivningar att dom är helt borta, vi har ännu inte fuckat sönder miljön så pass med våra bilar, båtar och oljeeldade hus att det inte går att få syn på ett och annat  djur här och där.

Det var tanken på en värld med galopperande växthuseffekt, utan årstider och väder, utan vilda djur och vilda skogar, en planet med två tredjedelar surt havsvatten utan liv som fick mig att rösta på miljöpartiet i valet sist. Jag visste ju att dom skulle få minst röster av alla och att deras sida antagligen skulle förlora, men för mig spelar sånt ingen roll.

Tack, räv.gå tillbaka till ruta ett och stå över

Natt efter natt sitter hon uppe och tänker på hur det skulle kunna vara, om ingen eller inget höll henne tillbaka, om det inte fanns något som tvingade henne att gå upp och ner i samma återvändsgränd om och om igen. Hon säger till sig själv att snart, snart så kommer det ordna sig. Det måste helt enkelt göra det. Hon var inte menad för detta, hon var inte tänkt att fastna i det här, det där. Men allt är ju så typiskt, det är som om fan själv har satt sig för att göra livet surt för henne, eller åtminstone hindra det från att gå framåt.

Fast vad hon inte ser är att livet promenerar förbi medans hon tänker på hur hon ska leva det, istället för att bara leva.


mörker är bara frånvaro av ljus

111549-8

Vaknade av ett sms, trodde att det var min väckarklocka och var halvägs ur sängen innan jag fattade vad som hände. Satte mig upp, gnuggade sömnen ur ögonen och tittade ut genom fönstret. Jag ville bara somna om och vakna i april.

Så här ser utsikten ut från taket på huset jag bor i, en dag i slutet på oktober år tjugihundrasex. Är det inte så grått att man bara vill ge upp? Det är för blött, för kallt och för blåsigt. Höll på att tappa paraplyet över kanten på mitt femtonvåningshus när jag tvingat mig upp på taket för att dokumentera eländet. Det hade visserligen varit spännande att se var det skulle ha hamnat, men det regnade för mycket för att jag skulle tycka det var verkligt lockande. Det värsta är ju att från och med nu blir det ju bara värre. Regn, snålblåst och gula träd kan jag stå ut med, men snart kommer ju snön också. Herregud. Jag är så bitter på vädret just nu.

Men jag är för ung för att vara bitter nån längre stund. En varm kopp te stod och väntade på mig när jag kom ner från taket, Sting sjunger walking on the moon och någonstans ser jag fortfarande hoppet. Vänta bara tills januari. Ha.

bra skit

Jävla seg fredagkväll det här, inte sant? Jag har räknat kvartar och minuter hela dagen på jobbet och bara väntat på att klockan ska slå fem och jag får gå hem, men när jag väl kom hem så insåg jag att jag var för trött och pank och har för dåligt samvete för att göra något alls. Varför har han dåligt samvete, undrar ni. Well, det har jag egentligen inte. Jag borde däremot ha eftersom jag medvetet tänker bejla högskoleprovet imorrn, too much pressure. Det hela blev för rörigt att pussla ihop, sova tidigt ikväll, upp tidigt imorrn, skriva provet, åka till jobbet utan att äta middag, jobba till halv elva och sen komma hem för att sova för att sen gå upp tidigt på söndag för att jobba hela dagen.. jag avskyr att behöva stressa till och från saker, och jag undviker det om jag kan. Nu kunde jag. Jag har redan ett hyfsat resultat på HP och jag gör det mest för mitt höga egos skull (det skulle vara häftigt med 1.9 liksom). Inte nödvändigt.

Jag skulle varit på get together ikväll också, men som vanligt blev det uppskjutet. Nu har vi i alla fall ett nytt datum. Alltid något. Kontentan av allt detta, är att jag inte har något att göra ikväll och inget att göra innan jobbet imorgon. Inte för att jag lider. Ikväll kanske inte blir världens roligaste kväll liksom, men fan vad skönt det är att veta att min väckarklocka inte kommer ringa imorrn.

Jag kommer gå upp sent, snurra igång The Police's akustiska livespelning från Storytellers, äta frukost i soffan, kanske slöprata lite i telefon med nån annan lycklig människa som inte har nåt att göra på en lördag mitt-på-dan. Sen kommer jag springa ner till affären, kanske köpa en påse päron. Älskar päron. Komma hem, äta ett päron. Spela skivor tills öronen blöder och det börjar lukta bränt från slutsteget, slänga i mig en pastasallad och åka till jobbet. That's it. Vad gör ni på lördagar? 


stilla natt

Jag sitter och lyssnar på julsånger. Skevt. Saknaden av snus gör mig tossig, men det verkar som om gud stödjer mig i mitt företag att bli av med beroendet. Jag satt på jobbet, hade precis berättat för hanna att "fan jag har inte snusat på 22 timmar och det är lite kärvt just nu, jag tror jag ska stilla suget lite". Typ så sa jag, inte dom orden kanske. Hursomhelst, så fort jag tagit en snus och tänkte smyga iväg och chilla lite där ingen såg mig så fick jag världens nikotinrush och blev typ illamående. Det har inte hänt på.. ja jag vet inte hur länge, men säkert fem-sex år. Gud straffar mig. Oh lord, köp mig en mercedes istället.

Så istället för att snusa sitter jag och lyssnar på julsånger. Och på James Morrison. Han är fan bra.

I'm not lost, just undiscovered.


genom eld, över vatten

111549-7
Jag har inte snusat sen igår kväll. Det börjar bli lite kämpigt nu. Jag hade egentligen inte tänkt att sluta snusa idag liksom, en helt vanlig onsdag bara sådär helt utan anledning, men eftersom jag glömde snuset på jobbet igår och jag inte har haft ork att kämpa mig ner till affären för att köpa mig en ny så kanske det är lika bra att lägga av? Jag ska köpa sånt nikotinfritt snus. Det måste ju föresten vara världens bästa affärsidé, det är ju verkligen bara 25g smaksatt grus och kaffesump som säljs för 25-30 kronor dosan. Men för såna som mig, slavar under vanan som känner sig nakna utan nånting under överläppen så är det ju livsviktigt i övergångsperioden. 

Jag undrar om jag kommer att få spasmer eller svettningar eller något annat fel. Jag har ju faktiskt slutat snusa en gång förut, men då var jag sjuk och hade feber och typ sov i fem dagar och när jag sen vaknade kändes det rätt onödigt att börja snusa igen. Men jag missade ju hela nojjan. Betyder det att jag får dubbelt så mycket nojja den här gången? Gud som haver mutto kär, låt mig slippa allt det där. 


vill du sträcka mig sockret?

Jag vet och ni vet att kärlek minsann inte är lätt, det är som att säga att himlen är blå. Det svåraste är ju däremot inte att hitta kärlek, det svåraste är att behålla kärlek. Både från och till dig själv. In the darkest hours, in the deepest despair, will you still care? liksom. Med vardagen får man bekänna färg, när spänningen och det där finurliga virrvarret av pirr och fjärilar som uppstår av sig själv från tomma intet har lagt sig i dvala igen och lunket sätter in, det är då prövningen kommer. Det är då guldet vaskas fram ur gruset, det är då lammen slutar vara lamm och blir till får och männen skiljs från mössen.

Jag avskyr vardagslunk och ta-för-givet. Mest eftersom jag är så dålig på det. Jag kan inte hålla lågan uppe. Jag har inte lyckats så bra hittills i alla fall, det är min nuvarande civilstatus lite väl talande bevis emot för att kunna hävda. Det är inte så att man får göra om när man gjort fel heller, man får inte så många tillfällen att öva sig på och som med allt; gamla vanor sitter i. Tills man ändrar dom.  


varje dag, ett par gånger i timmen

Jag borde skriva en bok. "Hur du tappar bort viktiga saker som du snart kommer behöva igen". Jag är en mästare på det, jag kan tappa bort gaffeln på väg till munnen. Jag kan tappa bort bilnyckeln när jag sitter i bilen. Jag vet inte hur många gånger jag tappat bort mina glasögon när jag hållit dom i handen eller haft dom i sitt fodral i fickan. Är det alzheimer? Ungdomsdemens? Eller är jag bara så pass mycket geni att jag har för många bollar i luften, och de små sakerna i livet blir offer för vanlig tankspriddhet? Vad det än är så är det ganska störigt. Jag tror dessutom att det är genetiskt, min pappa är likadan.

Jag vet inte hur många timmar i livet jag spenderat på att leta efter saker jag förlagt. Nycklar, passerkort till jobbet, plånboken, busskort och glasögon. Hela mitt liv har jag jagat något som jag tappat bort. När jag bodde hemma kunde jag be min mamma hjälpa mig leta, hon var allvarligt oroad när jag flyttade. Jag vill inte ge henne rätt, men jag ösnkar mig ett rejält senilsnöre i julklapp.

jag behöver motiveras

För de flesta av oss, eller kanske fler än de flesta, så är vi själva vår värsta fiende. Jag menar, helt ärligt så finns det inte så många i vårt fantastiska avlånga i-land som inte skulle kunna förverkliga det vi vill göra. Vi skulle kunna göra så mycket, om vi slutade ta tid för givet och såg till att faktiskt avsluta det vi påbörjar mer som regel än som undantag. Beror det på dåligt självförtroende, dålig karaktär eller bara felprioriteringar och lathet? Det få ni fundera ut själva. Det finns liksom inga ursäkter, i alla fall inga bra sådana.

Jag själv är den värsta sortens syndare, jag har massvis med fritid, tillräckligt med pengar och dessutom har jag lätt för mig både socialt och kompetensmässigt. Men jag är en lat jävel. En slacker. En sån som ser ut att vara en svärmorsdröm på ytan men som när man kommit att lära känna mig så inser man att det är inte mycket som faktiskt färdigställs. Det påbörjas hundra projekt, storslagna planer läggs fram och arbetas igenom tills dess att dom skulle kunna genomföras om jag bara ville. Men sen kommer något annat emellan och ja.. sen påbörjas nästa projekt istället.

Men jag antar att man får växa ifrån sånt snart. Ja ush ja. Det är dags.

i mina egna fotspår


111549-6


När jag gick av tåget i Norrviken idag insåg jag att jag inte skulle ta bussen som jag tänkt. Jag skulle hem till mitt barndomshem, hem till mina föräldrar och mina bröder och dom bor två kilometer eller nåt från Norrviken station, vanligtvis tar man bussen. Men inte idag, idag tog jag den väg vi brukade ta när vi var små och inte hade pengar till att åka buss. Vi brukade planka oss in till stan med tåget, men till och från tåget var vi tvugna att gå. Det är svårare att planka på bussen. Varför jag valde att gå idag vet jag inte, men jag visste att jag skulle göra det så fort jag gick av tåget.

Man kan välja att ta den något snabbare vägen längs med stora bilvägen eller så kan man gå mellan radhusen och genom villaområdena, den väg vi oftast tog eftersom på stora vägen kunde man stöta ihop med någon man inte ville skulle veta var man var på väg, typ föräldrar och liknande. Vägen går genom det område som är det gamla Norrviken, där husen är från tiden då järnvägen var ny. Stora trähus, fyra våningar höga och med enorma tomter, med häckar som var som små täta skogar. Där kunde man gömma sig om man hade gjort nåt fuffens nere i centrum, och det fanns ofta tillfällen då man fick visa hur snabbt man egentligen kunde springa och hur kvicktänkt man egentligen var. Men det var vår hood, our turf, det var dom som var främlingar där och vi som kunde alla gömställen.

Jag tror inte att jag någonsin kommer känna mig trygg på samma sätt som jag gör längs vägarna och mellan husen som jag gör där. Jag vet exakt var man ska gå för att komma snabbast fram, jag vet var man ska gå om man inte vill bli sedd och jag vet var man kan gömma sig. Inte för att jag behöver de här kunskaperna, men vetskapen om att jag skulle hitta hem om jag blundade gör att jag känner mig.. trygg. På ett sätt jag inte gör någon annanstans. Jag skulle vilja bo där med min familj en dag, jag skulle vilja uppfostra mina barn där. Jag skulle nog inte vilja bli gammal där, men det är en bra miljö för barn att växa i. Det var det för mig i alla fall och jag skulle inte för mitt liv vilja byta min uppväxt mot något.

Jag är inte född där, men det är där jag har mina rötter.
all work work

Ibland, så träffar vi människor vi tror är annorlunda. Kvinnor, vi tror är annorlunda. Hon är inte som de andra, hon har en närvaro de andra saknar. Man känner det, det är en obestämd men väldigt påtaglig känsla, hon lyser upp ett helt rum. Kanske bara genom att sitta på en stol. Tror vi, i alla fall. Vi hoppas att hon ska vara undantaget som inte alls bekräftar regeln utan som skapar nya regler. 

Träffade en tjej väldigt nyligen, en tjej som inte är söt förrän hon ler, som inte har två ton självförtroende och som livet inte alltid varit särskilt gott mot. Jag tror att hon är annorlunda, jag tror inte att hon är som de andra. Jag skulle vilja veta. Tyvärr kommer jag inte ens ihåg vad hon heter. Med lite jobb skulle jag nog kunna få reda på det. Jag tror att det skulle vara värt det.

higher and higher

111549-5

now, you know your love
keeps lifting me higher
than I ever been lifted before
so give me love, oh
which is my desire
im gonna be at your side
forever more

once down and broken hearted
and dissapointment was my closest friend
but than you, you came and heated hearted
and you know he never showed his face again
i ärlighetens namn

Det finns en låt, som jag skulle vilja spela för någon. Spela den högt. Jag ser hela scenen framför mig, hur det skulle vara. Låten är inte lång, två minuter och trettio sekunder. Det är inte många svåra och konstiga ord, det är ingen komplicerad melodi. Texten innehåller nog inte mer än femton olika ord. Den är inspelad på den tiden då datorer inte fanns, det är bara några gitarrer, bas, trummor, lite blås. En smygande stråksektion på slutet, som egentligen inte hörs om man inte lyssnar efter den. Men den är där. En körsektion, tre eller fyrstämmig, hårt panorerad ut till höger tillsammans med mycket av basen. Blåset ligger hårt till vänster, tillsammans med trummorna. Ni som gjort er hemläxa vet vilken genre som använder ljudbilden på det sättet och under vilken era. Mitt i, i ensamt majestät ligger sångaren. Rösten är rivig, spräckt, han tar i. Ordentligt, han nästan skriker. På det där snygga sättet som vissa kan, utan att det låter skrikigt. Joe Cocker kan det. Det är inte Joe Cocker som sjunger låten jag har i tankarna, men det skulle lika gärna kunna vara han. Det skulle kunna vara James Brown också, men det är inte han heller.

Det är en vacker låt, en ärlig låt. Det är en vacker text, en enkel text som blir så mycket vackrare just eftersom den är så enkel. Det finns inget utrymme för tolkning, inget som får en att tänka efter vad han egentligen menar. Det är tydligt. Den är lite töntig, på samma sätt som många kärlekslåtar är töntiga. Men det spelar ingen roll. Jag skulle vilja spela den här låten för någon, och kunna vara lika ärlig som den är.

Men det kommer inte hända.


krigaren

111549-4

Nån gång under helgen var det nån liten tönt som fick för sig att våldta min stolta krigarbil. Pansarjettan kallas den, trots otaliga breakdowns och mindre (ibland större) tekniska och kosmetiska skavanker så reser den sig alltid som fenix ur askan och levererar vad den ska. Men nu är den rejält sargad, nån försökte stjäla den men visste uppenbarligen inte hur man skulle göra. Så, dom blev arga och slog sönder rutorna och slet sönder tändning och inredning istället. Jäkligt onödigt tycker jag, för nu måste jag åka med SL till jobbet. Och jag avskyr SL. Eller det gör jag inte alls, men jag har vant mig vid friheten att ha bil.

Jag tänkte ge homage till Pansarjettans trogna tjänst och publicera en bild när den visar sig i sitt rätta element. Susandes fram på asfalten, krigandes vid frontlinjen. Stolt och stark och med tydliga åttitalsreferenser i designen. Den kantiga fronten, den totalt missanpassade lutningen för vindrutan, en aerodynamisk mardröm. Men det är en krigare. Jag hoppas bara att den överlever den här motgången också, så att den får fortsätta att susa.


visst är det så

111549-3

Ha!

den våtaste av våta drömmar

bugatti veyron

Vad är det? Är det ett rymdskepp? En gris på hjul? En KTH-students våta dröm? Kanske en kombination. Detta, mina damer och herrar, är världens snabbaste bil som är laglig att köra på vägarna. Bugatti Veyron. Den har 1001 (!) hästkrafter, toppfart på över 400 km/h och den kostar mer än en miljon euro. Tom Cruise äger en. Den jäveln. Titta noga, för närmare än så här lär ni/jag inte komma. Jag skulle lätt skära bort en testikel (kanske t o m båda) för att lägga vantarna på en.

On the more serious matter, så har jag idag betalat en del räkningar och kommit fram till att jag bör börja tycka nudelsoppa är det godaste som finns, för jag kommer få leva tre mål om dagen på det de sista tre veckorna av den här månaden. Kollade mitt kontoutdrag och upptäckte att jag på fyllan i fredags beställde två par skor från sneakersnstuff som jag verkligen inte har råd med. Frågan är bara om jag ska behålla dom eller skicka tillbaka dom. Man kan aldrig ha för många par skor. Och vem vet, jag kanske börjar älska nudelsoppa.

what a waste

Det är synd om henne. Hon kan inte hjälpa det, hon sitter där hon sitter. Olyckligt, kanske orättvist och kanske lite dumt, men likväl är hon hookad. Allt hon vill ha är en chans och lite tid, men det verkar inte vara helt lätt att få till det, iaf inte så som hon vill. Hon vill en sak, verkligheten är en annan. Hon har det inte lätt.

Det är inte synd om honom. Han får som han vill, han behöver inte anstränga sig. Han behöver snarare anstränga sig för att inte få som han vill, saker bara faller på plats för honom utan att han lyfter ett finger. Lik förbannat så är han otacksam och tycker det är jobbigt, kletigt och trist. Inget får störa hans smått perfekta tillvaro, iaf inte om det innebär engagemang från hans sida.